Förerningen Svenska Specialläger


Lekläger 2013


Leklägret vänder sig till personer med utvecklingsstörning i åldersgruppen 18 år och uppåt (gäster), till ungdomar från 14 år (medhjälpare) samt till vuxna (ledare).

Syftet med leklägret är att ge personer med utvecklingsstörning en meningsfull semester i friluftsmiljö. Lägret ger även en möjlighet för medhjälpare och ledare att växa som personer, att få en djupare förståelse för andra människor och att ta ansvar. Leklägret erbjuder också en möjlighet till en lite annorlunda praktikplats för elever som läser Natur och friluftsprogrammet på Vadstena gymnasium. Efter lägret får alla medhjälpare och ledare ett intyg, som bevis för den insats man har gjort.

Ledare och medhjälpare börjar lägret med en två dagars grundläggande kurs där de bland annat får lära sig om olika handikapp, teckenkommunikation, första hjälpen samt teambuilding. Vi nyttjar även tiden till att bygga upp lägerområdet.

Under lägret bor gästerna i tält och får under åtta dygn prova på att leva friluftsliv. Maten lagas av personal inomhus men äts sedan vid matbord vi bygger själva. På lägret jobbar vi i patrullsystem, det vill säga smågrupper som håller ihop under hela lägret. Varje patrull består av 2-3 gäster samt 3-4 medhjälpare/ledare.

På dagarna har vi tre programpass, som kan vara målning, brännboll, lägerbål, besök av liveband, dans, lekar och aktivitetsspår. Mellan aktiviteterna och maten passar vi på att bada och slappa. Dagen avslutas 20.30, då det är läggdags för gästerna medan medhjälpare och ledare erbjuds kvällsaktiviteter.

Är du intresserad av att vara med och planera, delta på lägret, sponsra eller har några frågor angående lägret går det bra att kontakta lägerchefen för Lekläger 2013 Conny Israelsson på lagerchef@fsslager.se.